ImageTitle
Skip Navigation Links
Home
Despre OrigamiExpand Despre Origami
DiagrameExpand Diagrame
Galerie de imaginiExpand Galerie de imagini
EvenimenteExpand Evenimente
Forum
Noutati
Linkuri
Skip Navigation LinksIntro : Evenimente : Festival 2008
Zilele culturii nippone Zilele culturii nippone (editia VIII)
5-16 noiembrie 2008, Cluj-Napoca

Articol din ziarul "Foaia de Transilvania" din 3 noiembrie 2008, scris de Luiza Mesesan:

Japonia celebrata la Cluj

Festivalul „Zilele Culturii Nipone”, aflat la cea de-a 8-a ediţie, va aduce timp de 12 zile, din 5 pînă pe 16 noiembrie, simpozioane, concerte, seri tematice şi o expoziţie plastică.

Evenimentul pune clujenii în contact cu Japonia prin intermediul Cercului „Prietenii Japoniei” şi al Şcolii „David Prodan”. [...] Perioada nu a fost aleasă întîmplător, ci organizatorii au încercat să fie cît mai aproape de 3 noiembrie, data oficială a Zilelor Culturii Japoneze.

„Fiecare ediţie a Festivalului Culturii Nipone dă o activitate de bază, iar în acest an este vorba de expoziţia plastică unde se vor putea vedea obiecte tradiţionale şi imagini din Japonia”, spune Katsutaro Kawai, organizatorul principal şi fondatorul cercului „Prietenii Japoniei”. [...] Un alt eveniment de bază îl constituie spectacolul din 14 noiembrie „Concert - seara japoneză”, de la ora 18.30, în Sala Studio a Academiei de Muzică. În programul festivalului mai intră şi simpozioane cu tematici diverse. [...]

11 ani de prietenie cu Japonia

Japonezul Katsutaro Kawai este fondatorul Cercului „Prietenii Japoniei” şi s-a stabilit în România în anul 1994. El a venit pentru prima dată aici ca şi misionar pentru biserica sa şi cu timpul a dorit să organizeze activităţi şi în afara serilor de duminică. Astfel, în anul 1997 a înfiinţat cercul. În anul 1999, fostul director al Şcolii „David Prodan”, Aurel Buzgău, a dorit să implice şi şcoala sa în astfel de activităţi. Ca rezultat s-au înfiinţat un cor ce cîntă piese japoneze, un club de origami şi s-au organizat cursuri de cultură japoneză şi teatru.

„Am vrut să fac o acţiune mai mare alături de această şcoală şi astfel a apărut festivalul culturii nipone”, povesteşte Katsutaro Kawai.

Începînd cu anul trecut, se organizează întîlniri bilunare cu grupuri de studenţi care vor să înveţe despre cultura japoneză. În cadrul acestor cercuri au loc întîlniri pe tematici diferite precum: proverbul japonez, origami, haiku, dar nu lipsesc nici musafirii din Japonia.

Imagini de la expozitie
Intro
Steaguri
Origami
Alte obiecte de la expozitie
Diverse
ă â î ţ ş