ImageTitle
Skip Navigation Links
Home
Despre OrigamiExpand Despre Origami
DiagrameExpand Diagrame
Galerie de imaginiExpand Galerie de imagini
EvenimenteExpand Evenimente
Forum
Noutati
Linkuri
Skip Navigation LinksIntro : Evenimente : Expozitie 2008
Afis Origami Peace Tree Festivalul International 'Origami Peace Tree'
2-9 Noiembrie 2008, Iasi

Articol din ziarul Evenimentul de luni 3 noiembrie 2008 :

Planeta Origami", în festival

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Origami Peace Tree (OPT) a debutat ieri, la Iaşi, în Aula "Mihai Eminescu" a Universităţii "Al.I. Cuza".

Aproximativ 1.000 de participanţi din 13 ţări şi-au trimis creaţiile, acestea fiind expuse ieri, în Sala Paşilor Pierduţi. Origami înseamnă plierea hîrtiei, arta de a împături o simplă foaie şi de a crea flori, păsări, fluturi.

Precedentele ediţii ale acestui festival au fost găzduite de Rusia (2000 – 2002), Coreea de Sud şi SUA (2004), Germania şi Japonia (2005), India şi Ucraina (2006), Polonia şi Brazilia (2007) şi Israel (în primăvara acestui an). Ediţia din România este organizată de Liceul Teoretic "Miron Costin". "În 2006, se vota în consiliul profesoral înscrierea noastră în acest proiect. Evenimentul reuneşte acum la Iaşi arta, cultura şi prietenia", a spus directorul instituţiei organizatoare, prof. Viorica Dobre.

Astăzi, organizatorii au declarat "Zi interculturală", festivalul urmînd a fi găzduit de Liceul "Miron Costin". "Şcoala nu înseamnă doar transmitere de informaţii seci, rigide, ci şi punţi spre alte lumi, spre a accepta diversitatea", a spus şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Camelia Gavrilă, care s-a declarat "surprinsă, încîntată şi uimită, ca dascăl, de resursele de competenţă şi creativitate" ale organizatorilor.

Menit să popularizeze la nivel mondial arta origami, festivalul a fost iniţiat în anul 2000 de către familia Aleksandr şi Larisa Levashov din Rusia şi este parte a Proiectului Internaţional Art Partenership "Peace Tree", premiat în 2005 de UNESCO pentru contribuţia la promovarea culturii şi a păcii la nivel mondial. Iniţiatorii, dar şi cei care au preluat organizarea festivalului, pledează pentru o lume mai bună şi mai paşnică, pentru educarea tinerilor şi adulţilor în spiritul filantropic şi non-discriminator, prin intermediul artei. Din 2000, aproximativ 3.000 de participanţi din 54 de ţări s-au adunat la ediţiile Festivalului "Origami Peace Tree".

Zilele de 4 şi 5 noiembrie vor fi consacrate atelierelor de iniţiere în tehnica origami, care vor desfăşura la Liceul "Miron Costin", între orele 9 şi 11, dar şi pe 6 noiembrie, între orele 13 şi 15. Cei interesaţi pot "fura" secretul origami chiar de la doi japonezi, vorbitori de limbă română, care vor însufleţi aceste ateliere. (Gina Popa)

Imagini de la expozitie
Introducere
Romania
1000 de cocori
Coreea de Sud
SUA & Brazilia
Republica Moldova si Rusia
Polonia
Alte imagini
Haiku

In cadrul festivalului, a fost si un concurs de haiku (a fost si o sectiune cu tema libera la care s-au acordat premii).
Au fost premiate mai mult de 3 persoane pentru poeziile prezentate. Premiul intai a fost luat
de un poet din Bucuresti.

Listening to the flight of
one thousand white paper cranes
a blind war veteran.

ă â î ţ ş