ImageTitle
Skip Navigation Links
Home
Despre OrigamiExpand Despre Origami
DiagrameExpand Diagrame
Galerie de imaginiExpand Galerie de imagini
EvenimenteExpand Evenimente
Forum
Noutati
Linkuri
Skip Navigation LinksIntro : Despre Origami : Istoric
Mascota Istoric
Nimeni nu stie cand a fost inventata arta impaturirii hartiei. Unii istorici spun ca a fost inventata imediat dupa aparitia hartiei in 105. Hartia a fost adusa in Japonia de calugari budisti in secolul VI si arta impaturirii hartiei a venit odata cu ea. Unele modele de origami au fost introduse in ceremonialele religioase shintoiste. De fapt, cuvantul "kami" este si sinonim pentru spirit sau zeu. Modelele asociate ceremoniilor shintoiste au ramas neschimbate de-a lungul timpului. Deoarece tehnicile si modelele se transmiteau pe cale orala o multime dintre ele s-au pierdut. Primul manual a aparut in 1797 - "1000 de cocori", publicat de Senbazuru Orikata.
Pagina din carte
Pagina din carte
Coperta manualului aparut in 1797 Pagina din carte Pagina din carte
Pagina din carte Pagina din carte Pagina din carte
Pagini din carte (click pentru selectie)
Pentru mai multe detalii, vizitati linkul de unde au fost preluate imaginile: The Secret of One Thousand Cranes Origami
In 1845 a aparut o enciclopedie ce continea modelele traditionale japoneze. Intre timp arta impaturirii hartiei s-a dezvoltat si in Spania. Secretul impaturirii hartiei a ajuns in lumea araba in secolui VIII si arabii l-au adus in Spania in secolul XII. Deoarece arabii erau musulmani si religia lor le interzicea crearea figurilor dupa model uman sau animal au folosit arta origami in geometrie. Dupa ce arabii au parasit Spania, spaniolii au dezvoltat arta numita "papiroflexia", inca populara in Spania si Argentina.
Pictura japoneza
Vreme indelungata origami a fost o petrecere placuta a timpului, iar mai tarziu, prin anii 30, a devenit o disciplina scolara. Pe de alta parte, dupa un scurt declin, prin 1950 origami a cunoscut o perioada de reabilitare, sustinandu-se ca prin invatarea formelor de baza, se ajunge la o anumita rafinare a gandurilor tinerilor in directia intelegerii relatiei existente intre un corp solid, concret, viu si reprezentarea sa din hartie, prin intermediul culorii si structurii liniilor sale de indoire. De asemenea, se vorbea despre apropierea de geometrie. Intr-adevar, pentru un incepator este dificil sa se deprinda cu sensurile artistice ale artei origami, dar va fi usor sa invete prin ea elementele esentiale de geometrie. In ultima vreme, arta origami, modernizandu-se, face apel la noi domenii ale stiintei, cum ar fi psihologia. Astfel, recent, valoarea educativa a artei origami a fost din nou recunoscuta si se intreprind numeroase actiuni pentru popularizarea ei. Cu multa insistenta se actioneaza pentru raspandirea artei origami in tari straine. Cu toate ca rezultatele sunt departe de cele privitoare la arta ikebana, exista perspective reale de atragere a interesului si pentru aceasta arta japoneza.
In 1954 s-a infiintat in Japonia un Centru International de origami, cu o sectie la New York. Ministerul de Externe japonez a organizat misiuni origami in Indonezia, Australia, Noua Zeelanda si in tari europene. Membrii acestor misiuni au tinut prelegeri, lectii, in care au aratat adevarata tehnica de realizare a origami. In elaborarea unei lucrari origami procesul insusi de impaturire e tot atat de important ca si opera finala. Forma hartiei folosite este, de obicei, patrata, dreptunghiulara, triunghiulara, pentagonala sau hexagonala; pentru lucrari speciale se poate folosi si cea taiata circular. Dimensiunile hartiei difera: cea mai obisnuita este de 2,5 cm; foarte des folosita e dimensiunea de 15-20 cm, iar pentru origami mari, 5 m. Culorile sunt alese pentru a fi adecvate temei respective. In tehnica origami propriu-zisa exista cateva metode de baza, bine stabilite, pentru obtinerea principalelor forme de indoituri. Pentru explicarea acestor metode se folosesc simboluri conventionale si scheme. Origami este o arta migaloasa care necesita rabdare si atentie din partea autorului, deoarece o simpla greseala in plasarea unei impaturirii poate altera imaginea piesei obtinute. Barza si broasca au devenit capodopere ale artei origami traditionale japoneze, deoarece au o dragalasenie neschimbatoare si o prospetime care dainuie.
Cocorul, in arta origami, este foarte cunoscut si indragit de poporul nipon datorita, probabil, credintei populare potrivit careia celui care reuseste sa impatureasca o mie de cocori I se indeplineste o dorinta. Legat de aceasta credinta, un exemplu trist este acela al elevei Sadako Sasaki din Hiroshima, care, datorita radiatiilor provocate de explozie, s-a imbolnavit de leucemie. Nadajduind ca se va insanatosi, fetita impaturea zilnic cocori de hartie. A murit reusind sa faca peste 1300.
Cocori facuti in onoarea lui Sadako Monumentul Pacii, ridicat in cinstea lui Sadako Copii si cocori la Monumentul Pacii
Cocori facuti pentru Sadako Monumentul Pacii Copii si cocori la Monumentul Pacii
In amintirea ei si a tuturor copiilor ucisi de bomba, s-a ridicat in centrul Hiroshimei un monument - statuia copilului pacii. S-a inradacinat obiceiul ca fiecare vizitator al monumentului sa depuna aici cate un mic cocor de hartie, asa incat, astazi, nenumarati cocori, agatati unul de altul, formeaza jerbe care umplu tot spatiul existent intre cei trei stalpi de sustinere a monumentului.
Pentru mai multe detalii vizitati linkul de unde au fost luate imaginile: Sadako Sasaki (Wikipedia)
ă â î ţ ş